3v3 Super Series

3v3 SUPER SERIES – HUOMIOI NÄMÄ SEIKAT VEDONLYÖNNISSÄ

Viisi Liiga-seuraa käynnistävät yhteistyössä uuden 3v3 Super Series -turnaussarjan, jossa ottelut pelataan kolmella kenttäpelaajalla 2 x 10 minuutin peliajalla. Ensimmäinen turnauspäivä on Turussa perjantaina 21.8. ja tuossa turnauksessa pelaavat TPS, Tappara, HIFK ja Ilves. Kärpät aloittaa pelinsä 27.8 Tampereen turnauksessa. Juha Koivula käy ennakossa läpi erikoistekijöitä, jotka kannattaa huomioida turnauksen vedonlyöntiä ajatellen. Lue juttu alta.

Maalipaikkojen vyörytystä

Normaaliotteluiden jatkoajoilta tuttu 3v3 pelaaminen lisää laadukkaiden maalipaikkojen ja täten maalien määrää merkittävästi suhteessa 5v5 pelaamiseen. NHL:ssä on vuosina 2015-2020 tehty 3v3 -tilanteissa maaleja 15,2% tehokkuudella (lähde: Evolving-Hockey). Vertailun vuoksi 5v5 -tilanteissa on viimeistelty 7,8% teholla. Jos maalimäärät skaalataan 60 minuutin peliajalle, niin 5v5 -tilanteissa maaleja on tehty keskimäärin 4,7 ja 3v3 -tilanteissa peräti 11,9. Tämä siis tarkoittaa 2 x 10 minuutin peliajalle muutettuna noin 4,0 maalin keskiarvoa. Ylivoimat (4v3 ja 5v3) nostavat maalikeskiarvoa vielä aavistuksen ylöspäin. Vaikka tilastot ovat NHL:stä, niin ne lienevät kohtuullisen hyvin verrattavissa myös Liigaan. Liigassa tosin maaleja nähdään jonkun verran vähemmän, joten tilastollinen odotusarvo Liigan joukkueiden 3v3 -otteluille (2 x 10 minuuttia) lienee jossain 3,7 maalin paikkeilla. Tulosvetoa ajatellen todennäköisimpiä tuloksia lienevät siis 1-1, 2-2, 2-1, 3-1, 2-0 ja 3-2.

Varmistellaanko vai ei?
Tasapelitulosten todennäköisyydet riippuvat hieman siitä, että aletaanko otteluiden lopussa mahdollisessa tasatilanteessa pelaamaan varovaisemmin. Toisaalta kun kyseessä on harjoitusturnaus, niin tällaiseen varmisteluun tuskin tietoisesti ainakaan lähdetään. Verrattuna normaalin ottelun jatkoaikaan, niin nyt ei tarvitse pelätä jokaista takaiskua omaan päähän, sillä ottelu ei pääty ensimmäiseen tehtyyn maaliin. Näin ollen peleistä voi muodostua odotettua runsasmaalisempia. Toki on syytä pohtia myös sitä vaihtoehtoa, että jos joukkueet lähtevät johtoasemassa vain kiekottelemaan alaspäin, niin siinä tilanteessa maalimäärät luonnollisesti taas laskisivat. Näitä eri seikkoja kannattaakin seurata pelien kuluessa ja tehdä omia johtopäätöksiä, etenkin jos harkitsee maalimäärävetoja live-vedonlyönnissä.

Tähtipelaajille vastuuta – tarkkaile kokoonpanoja
Joukkueet saavat nimetä otteluihin vain 11 kenttäpelaajaa. Joukkueiden voimasuhteita pohdittaessa tämä voi aiheuttaa isojakin vaihteluita normaalimuotoiseen otteluun verrattuna. Etukäteen heikompi joukkue voikin olla tavanomaista vaarallisempi, jos joukkueelta kuitenkin löytyy esimerkiksi raudanluja ykköskenttä. Käytännössä joukkueiden voimasuhteet muodostuvat siis normaalien ykkös- ja kakkoskenttien perusteella. Toki vastuuta tullaan varmasti antamaan myös muillekin pelaajille. Näin ollen vedonlyöntiä ajatellen joukkueiden ilmoittamia kokoonpanoja on syytä seurata tarkalla silmällä. Usean kärkipelaajan puuttuminen voi heilauttaa voimasuhteita erittäin paljon.

Lähtökohtaisesti perjantain turnauksen joukkueiden välillä ei ole isoja eroja voimasuhteissa. Tappara, HIFK ja Ilves pystyvät kaikki marssittamaan kaukaloon useita lähes saman tasoisia kolmikkoja. Erot syntyvät käytännössä siis sen mukaan ketkä pelaajista ovat kulloinkin kokoonpanossa. Perjantain turnauksen isäntä TPS jää pelaajamateriaalin vertailussa aavistuksen muista jälkeen, mutta toisaalta kotietu tasoittaa tilannetta. Valveutuneelle vedonlyöjälle 3v3 Super Series voi tarjota hyviä pelikohteita. Tämä pelimuoto on uusi myös kertoimenlaskijoille, joten nopea reagointi esimerkiksi kokoonpanoihin tai muihin havaittuihin erikoistekijöihin voi olla palkitsevaa.

Turun turnauksen otteluohjelma:
17.00 TPS – Tappara
17.45 HIFK – Ilves
18.45 TPS – HIFK
19.45 Ilves – Tappara
20.30 TPS – Ilves

Lisää 3v3 Super Series